tiistai 3. elokuuta 2010

Mitä tarkoittaa ammattilaisuus liikuntakentällä?


Olen saanut työskennellä pitkään rakkaan harrastukseni liikunnan parissa. Vuosia kouluttajanakin on kertynyt jo viidentoista vuoden verran. Juuri koulutustyö on sitä duunia, josta saan edelleen parhaat kiksit ja mukavia muistoja on kertynyt jaettavaksi asti tuhansien opiskelijoiden ja satojen koulutuspäivien ansiosta.

Opiskelija-aines on ollut lähes poikkeuksetta aina loistavaa. Ainakaan asenteessa ja innokkuudessa ei ole koskaan ollut huomauttamista. Etenkään silloin kun kyseessä on ollut ammattiaineiden opiskelu. Anatomiat, fysiologiat, liikeopit, ravitsemukset ja harjoitteluun liittyvät oppiaineet saavat opiskelijoiden silmät kiilumaan ja kysymystulvan virtaamaan. Yleisesti voidaankin todeta suomalaisten ohjaajien ammatillisen sekä teknisen osaamisen olevan huippuluokkaa kansainvälisestikin vertailtuna. Liikkeiden tekniikka, ohjauskaavan hallinta, informaation oikeellisuus sekä muut tekniset yksityiskohdat ovat hallussa - viimeisen päälle! Näin pitääkin olla.

Mitä tarkoittaa ammattilaisuus liikunta-alalla? Onko ammattilaisuus yksityiskohtaista teorian hallintaa, liiketekniikoiden virheetöntä osaamista, harjoitusohjelmien täydellisyyttä sekä asiakkaan pään täyttämistä tiedolla ja taidolla. Toki on tätäkin, mutta tarvitaan myös paljon muutakin:

Viestintä ja vuorovaikutustaidot; innostaminen, keskustelu- ja kuuntelutaidot, asiakkaan asemaan asettuminen ja hänen elämäntilanteensa ymmärtäminen sekä sen huomioon ottaminen ohjauksessa ja ohjelman laadinnassa ovat tärkeitä taitoja - jopa teknistä osaamista tärkeämpiä taitoja. Eihän täydellisestä ohjelmasta ole lainkaan hyötyä, jos asiakas ei innostu ja sitoudu toteuttamaan sitä!

Ammattilaisuus liikunta-alalla tarkoittaa myös liiketoimintaosaamista. Strategista suunnittelua ja sen toteuttamista, myyntiä, markkinointia, budjetointia, taloushallinnon ja tunnuslukujen hallintaa sekä asiakassuhteen luomiseen ja ylläpitämiseen liittyviä taitoja. Myös teknisten työvälineiden sekä ammattiohjelmien hallinta ja hyödyntäminen kuuluvat ammattilaisen osaamisrepertuaariin. Tosi ammattilainen osaa siis kuunnella, vastata asiakkaan todellisiin tarpeisiin, myydä tarkoituksenmukaiset ja parhaat palvelut, markkinoida sitä tukevia muita palveluja sekä ylläpitää hyvin käynnistynyttä asiakassuhdetta pitkään. Samalla tosi ammattilainen tekee kannattavaa ja tuloksekasta liiketoimintaa suhteet yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin säilyttäen.

Liikunta-ala on upea, mutta haastava temmellyskenttä. Meidän tulee olla samanaikaisesti helposti lähestyttäviä, esimerkillisiä, kannustavia, ymmärtäväisiä, ammattimaisia sekä rautaisia myynnin, markkinoinnin sekä liiketoiminnan osaajia. Meidän tulee hallita liikunnan, ravitsemuksen, kuntoutuksen, eri liikuntalajien ja harjoitusmuotojen, liiketoiminnan sekä ihmissuhdetoiminnan sektorit. Työtä, tekemistä ja oppimista riittää siis läpi elämän - sehän tässä alassa onkin niin hienoa!!

PS. Useiden toiveiden ja kyselyiden kannustamana olemme tuotteistamassa kumppanimme EduHousen kanssa Liikunnasta liiketoimintaa -koulutusta; myynnin ja markkinoinnin ammattitutkintoa hyvinvointialalle. Koulutus tulee käynnistymään lokakuun alussa 2010 ja mukaan otetaan 15 ensimmäistä, pääsykriteerit täyttävää opiskelijaa. Koulutukselle haetaan oppisopimusrahoitusta, joten opiskelijalle jäävä omarahoitusosuus tulee olemaan varsin kohtuullinen:) Jos kiinnostuit, niin tarkkaile kotisivuillemme päivitettävää informaatiota: www.trainer4you.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti