sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Pakkovoitosta pakkopullaa!

Kilpailu on kovaa. Se on kovaa yritysrintamalla, mutta myös kilpaurheilussa. Kovinta se tuntuu kuitenkin olevan junioriurheilussa!

Jääkiekko on kovien miesten kova peli. Siihen kuuluvat argessiivisuus, kontaktit ja tappelutkin. Enkä väitä vastaan. Se ei pelaa, joka pelkää ja jääkiekkokaukaloon ei kannata hypätä hame päällä!

Juniorijääkiekko se vasta kovaa on. Jo kymmenvuotiaat treenaavat lähes päivittän, viihtyvät hallilla kolme tuntia kerrallaan ja tappelevat maalinedustalla niin kuin miehet. Voitosta kuuluu tapellakin - muttei mielestäni nyrkein ja korkein mailoin!

Voittamisen kulttuuria on monenlaista. Toiset rakastavat lajia, pitävät hauskaa harjoitellessaan ja oppivat voittamisen jalon toidon toistojen ja toistojen kautta. Toisille taas voittaminen on tärkeää kasvojen säilyttämisen, lajiliiton linjausten sekä seuran sisäisen kilpailun vuoksi. Voittaakseen tehdään lähes mitä vaan: Pelataan sääntöjen rajamailla, peluutetaan vain parhaita poikia ja mennään joka tilanteeseen hampaat irvessä ja kädet nyrkissä! Pakkovoitosta tulee näin pakkopullaa!

Mielestäni junioriurheilun tulisi olla kasvattavaa ja opettavaa. Ennen kaikkea pelit ovat aitoja oppimistilanteista, joissa palaute on helppoa yhdistää kehujen tai rakentavan palautteen arvoisiin suorituksiin. Jos peliä yritetään voittaa vain miehiä karsimalla ja rivejä harventamalla, jää opetuksellinen sekä kehittävä toiminta valitettavan vähiin. Tai suoraan sanottuna olemattomiin!

Urheilu on mahtava harrastus. Joukkuelajit ovat erityisesti upea paikka oppia sosiaalisia taitoja sekä muiden huomioimista. Joukkueurheilussa voidaan elää täysillä turvallisessa ympäristössä niin riemun kuin pettymystenkin tunneskaalaa. Harmittavan usein se vain näyttää nykyisin siltä, että tunneskaala painottuu pettymysten puolelle! Niin raakaa on kilpailu ja niin kovaa voittamisen tuska - jo pikkujunnuista lähtien!

Inhimillisyyttä, opetuksellisuutta ja kehittävää valmennuslinjaa toivoen,

T: Ex -joukkuepalloilija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti