torstai 23. joulukuuta 2010

liikuttavaa väline- ja lajitestausta: Talvilajit vertailussa

Talvi tarjoaa mainiot ja monipuoliset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen: Lumi, ladut, rinteet, jäätyneet vesistöt ja tietenkin jäädytetyt luistinradat mahdollistavat monipuolisen, vauhdikkaan ja tehokkaan liikkumisen. Lumikengät ja umpihankisukset mahdollistavat reippailun lumisessa metsässä ja tarjoavat näin aivan uuden ulottuvuuden talviseen liikuntaan.

Olisi varmasti motivoivaa selata listaa tehokkaimmista talvilajeista, eikö vain? Valitettavasti ranking-listan tekeminen on mahdotonta. Liikunnan tehoa voidaan näet arvioida niin monen mittarin avulla (syke, energiankulutus, lihasten aktiivisuus, tuntemus…). Yksilöllinen kuntoilutavoite määrittelee sen, millä liikuntalajilla kukin saavuttaa oman tavoitteensa kannalta parhaat tulokset. Myös mieltymyksille on annettava arvoa lajien tehokkuutta vertailtaessa, sillä ilman innostusta harrastaminen tuskin on kovin tehokasta.

Jotta liikunta tuottaisi hyviä tuloksia ja jotta kunto kehittyisi kokonaisvaltaisesti, tulisi harjoittelun pitää sisällään niin kestävyysliikuntaa, lihaskuntotreenejä kuin liikkuvuudenkin harjoittamista. Näin harjoitusta saavat niin hapenkuljetuselimistö kuin liikuntakoneistokin ja monipuolinen harjoittelu kehittää ja huoltaa kehoa optimaalisesti. Vaikka ranking-listan tekeminen ei olekaan järkevää, valitsimme analysoitavaksi joukon liikuntalajeja, joista voit valita tavoitteesi ja mieltymyksesi mukaan tehokkaimmat ja innostavimmat vaihtoehdot.

Liikunnan tehon mittarit

Arvioimme kunkin liikuntalajin vaikutusta kestävyyteen, lihaskuntoon ja liikkuvuuteen. Mitä kuormittavampi laji on, sitä useampi + -merkki löytyy lajivertailun kohdalta. Kirjasimme lajianalyysiin myös suorituksessa työskentelevät päälihasryhmät ja analysoimme sykettä sekä energiankulutusta Polar –sykemittarilla.

Liikunnan kuormittavuustuntemusta arvioimme Borgin asteikkoa hyödyntämällä. Ideana siinä on kuvailla liikunnan aikaista kuormitustuntemusta numeroin kuudesta kahteenkymmeneen. Mitä tehokkaampaa liikuntaa ja mitä rasittuneempi fiilis, sitä suurempi on taulukosta löytyvä lukema.

Borgin asteikko

6

7 erittäin kevyt

8

9 hyvin kevyt

10

11 kevyt

12

13 hieman rasittava

14

15 rasittava

16

17 hyvin rasittava

18

19 erittäin rasittava

20

Kestävyyslajeissa kuormitustuntemus ja harjoitussyke kulkevat käsi kädessä seuraavan taulukon mukaisesti (suuntaa antava):

Kuormittavuusluokka

% maksimisykkeestä

Koettu kuormittavuus (Borg)

Hyvin kevyt

<>

<>

Kevyt

35-59 %

10-11

Kohtalainen

60-79 %

12-13

Raskas

80-89 %

14-16

Maksimaalinen

> 90 %

> 16

Talvilajivertalu

Valitsimme talvilajivertailuun niin kestävyyttä, lihaskuntoa kuin liikkuvuuttakin harjoittavia liikuntalajeja. Analysoitavien lajien joukossa on talvisia hankilajeja ja jäällä pelattavia joukkuepelejä. Testiryhmäämme kuului neljä 31-33 –vuotiasta kuntoliikkujaa, joista 2 edusti keskipainoista miessukupuolta (n. 80 kg) ja joista kaksi oli naisedustajia (n. 60 kg).

Ensimmäinen talvilajianalyysi: Harrastelätkä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti