keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Supermeininki!

Sain eilen mieluisan paketin. Ystäväni siirtyi vastikään töihin superfoodien pariin. Lupasin testata tuotteita ja etenkin raakasuklaan valmistuspakettia odotettiin kotipuolessa innolla. Hain paketin postista ja availin sitä jännityksellä jo matkalla kotiin. Sieltä löytyi raakasuklaan lisäksi myös Goji –marjoja, Mulpereita ja Maca –jauhetta.

Avarakatseinen skeptikko?

Asenteeni Superfoodeja kohtaan on ollut skeptinen. Toki ravintorikkaat raaka-aineet ovat hyvä asia ja on mielestäni fiksumpaa niellä ravinnetiheää siitepölyä kuin katkuista katupölyä. Lähinnä skeptisyyteni johtuu tietämättömyydestä. Uuteen asiaan suhtautuu helposti hieman negatiivisesti. Lupasinkin mieluusti kokeilla tuotteita, sillä näin niihin olisi pakko tutustua tarkemmin. Ja raakasuklaan valmistuspaketti kuulosti sen verran houkuttelevalta ajatukselta.

Pieni suklaapuoti

Ryhdyin suklaanvalmistushommiin päällystakki päällä heti keittiöön päästyäni. Laitoin kookosöljyn ”sulamaan” vesihauteeseen ja tutkiskelin paketin sisältöä kulmat kurtussa. Innostus mulpereita kohtaan heräsi tuotteeseen tarkemmin tutustuttuani. Sen nimittäin väitetään virittävän tunnelmaa ja halukkuutta...

Kookosöljy oli muuttanut vesihauteessa olomuotoaan nestemäiseksi. Kaadoin sen suurampaan astiaan ja lisäsin sekaan Agave -siirapin sekä kuiva-aineet eli raakakaakaojauheen. Sekoitin ainekset keskenään vesihauteessa astiaa pitäen. Näin sekoittaminen oli helpompaa ja seoksesta tuli juoksevaa, jolloin sen kaataminen annosteluastioihin sujui helposti. Lisäsin annoskuppeihin vielä Goji –marjoja, mulpereita ja mantelilastuja ikään kuin koristeeksi ja makua antamaan. Sitten vain astia pakastimeen ja malttamatonta odottelua, että suklaa kovettuisi ja pääsisimme koeponnistamaan superfood –suklaamme.

Mulperit maistuivat

Katoin odotellessa iltapalapöydän perheellemme. Leivät, jogurtit ja mananmunat saivat tällä kertaa lisämaustetta mulpereista, Goji –marjoista ja Maca –jauheesta. Niitä oli tarkoitus lisätä jogurttiin ja kaakaon sekaan (maca –jauhetta). Malttamaton 3 –vuotiaamme istui jo omalle penkilleen ja tyhjensi mulperi –astian ennen kuin ehdin mainita kokeilevasta ja maistelevasta asenteesta.

Toiset tykkää – toiset ei!

Nostin myös houkuttelevannäköiset raakasuklaakonvehdit pöytään, joihin tyttäremme iskivät kiinni korppikotkan ahneudella. Ilmeet muuttuivat kuitenkin hieman väkinäisiksi ja suklaat jäivät tyttöjen osalta pöytään pienen nakertelun jälkeen. Toisin kävi 12 –vuotiaan urheilijanuorukaisemme kohdalla. Vati konvehteja upposi mieheen lähes kerralla. Suositeltu kerta-annos ylittyi rankasti ennen kuin ehdin muistuttaa muidenkin haluavan maistaa aikaansaannoksiamme.

Sain kuitenkin pelastetuksi yhdet suklaanpalat itselleni ja vaimolleni. Itse luonnehtisin valmistusprosessia helpoksi ja ketteräksi. Sotkua ei syntynyt, mitään ei tarvinnut keittää tai käryttää ja tiskiäkin kertyi vain valmistusastian sekä vispilän verran. Valmistusprosessi kesti vartin ja suklaa oli maistuvaa. Eihän se mitään Fazerin Sinistä ollut, mutta ehtaa ja täyttä tavaraa. Kylmäpuristetut neitsytkookosöljy ja kaakaovoi, Maca – ja Lucuma –jauhe, Himalajan suola sekä Agave siirappi antoivat raakakaakaolle hieman suolaisen, täyteläisen ja tuhdin maun. Goji –marjat ja mulperit toimivat ravinnerikkaina rusinoiden ja riisimurojen korvaajina antamassa lisämakua ja –pureskeltavaa suklaanautinnolle.

Summa summarum - skeptinen avarakatseikko?

Asenteeni superfoodeja kohtaan ei muuttunut yhdellä kerralla vielä kummoisestikaan, mutta raakasuklaamakuelämys oli kokeilun arvoinen. Samoin mulperit maistuivat pikkunaposteltavina ja jogurtin seassa mukavasti. Maca –jauheen mausta en pitänyt, mutta tulikohan annosteltua vähän liian runsaskätisesti? Seuraavalla kokeilukerralla hieman maltillisemmin. Uskon kuitenkin superfoodien olevan varteenotettava vaihtoehto lisäravinnepillereille sekä lisä ihmisille, jotka haluavat parantaa ravitsemuksensa terveellisyyttä ja ravinnerikkautta sekä ehkä myös omaa vireyttään, vastustuskykyään ja hyvinvointiaan. Saapa nähdä onko superruoilla vaikutusta allekirjoittaneen vireystilaan? Se selviää muutaman viikon aikanaJ. Seuraavaksi ajattelin kokeilla Supersmoothieita, -pirtelöitä tai -drinkkejä. Niihin saat vinkkejä ainakin täältä:http://cocovishop.com/fi/kaytto/superfood-reseptit.

Superenergistä viikkoa toivottaen,

T: Riku

Kuva: Cocovi Import Oy

1 kommentti:

  1. Kannattaa muistaa että näiden superruokien vaikutukset ei välttämättä näy viikoissa, vaan vasta pidemmässä käytössä. Superruoat ovat luonnollista tavaraa ja vaikuttavat pikkuhiljaa, miedommin. Raakasuklaasta tosin jotkut saattaa saada ns. "suklaakännit" jos sitä ahmii liikaa, eli tulee todella hyperenerginen olo. (Ei siis kannata kokeilla iltaisin!)

    Smoothiet ovat myös erinomaisia vaihtoehtoja. Niistä saa helposti kasviravinteita, joita keho kaipaa. Lisäksi kun stressikuorma on nykymaailmassa niin valtava, niin elimistö tarvitsee oksidatiivista stressiä torjuvia ravinteita entistä enemmän... Ja niitähän kasviksista saa.


    Itse olen käyttänyt superruokia ja niistä saa ihanasti lisämausteita ja ravinteita ruokiin ja kyllähän se on melkoista, että suklaastakin saa terveysruokaa, kun se itse tekee. :P

    VastaaPoista