perjantai 15. heinäkuuta 2011

Oman elämän huvipuisto

”Elämä on ihmisen parasta aikaa”. Ja kesälomat ovat parhaista parhain osa elämää: Lomalla saa ladata akkuja, ottaa iisisti ja tehdä mitä itse huvittaa. Jotkut makaavat auringossa, toiset lukevat kirjaa ja joillekin loma on hyvä ajankohta sellaisten asioiden tekemiseen, joihin ei löydy riittävästi aikaa arjessa – esimerkiksi remontille. Jopa elämäntaparemontille!

Akkuja ei voi ladata, mutta niiden tehoa voi kasvattaa!

Valitettavasti ihmisellä ei ole akkuja, joita ladata makaamalla. Univelkakin korjaantuu parhaiten unirytmiä säännöllistämällä – ei kertalaakista paljon tai varastoon koisimalla. Oikeastaan ainoa keino akkujen täydentämiseen on niiden tilavuuden kasvattaminen. Siis kuormituskestävyyden sekä kuntoreservin parantaminen. Se onnistuu hyvin kesälomalla, kun työpaineet sekä muut stressitekijät ovat minimissään:)

Teemana aktiivinen kesä

Olen ottanut oman kesälomani teemaksi omaan hyvinvointiini satsaamisen. Aion liikkua enemmän, syödä terveellisemmin sekä huoltaa kehoani sekä mieltäni arkimyllerrystä paremmin. Haluan olla kesän jälkeen paremmassa kunnossa kuin ennen sitä, sillä tiedän selviytyväni syksyn haasteista tyylikkäämmin hyväkuntoisena.

Toistaiseksi kesäloma on sujunut aktiivisesti: On tullut juostua, fillaroitua, kahvakuulailtua ja käytyä muutaman kerran kuntosalillakin. Syötyäkin on tullut hyvin: Välillä turhankin runsaasti ja pitkän kaavan kautta.

Perhe mukaan ja lapsille liikunnallisia elämyksiä

Perheen kanssakin ollaan pyritty aktivoitumaan. Yhteiset fillariretket, minivaellukset, kalareissut ja kuntoilutuokiot ovat olleet mukavia. Niin vanhempien kuin muksujenkin mielestä.

Taivalkoskellakin käytiin kiipeilemässä ja seikkailupuistossa. Koko perheen voimin. Kolmetoistametrinen kiipeilyseinä ja seikkailuradat kolmessa, kuudessa sekä kymmenessä metrissä näyttivät melko haasteellisilta näin aikamiehenkin silmin. No, ei auttanut perääntyminen kun lapsetkin kirmasivat intoa puhkuen valjaita sovittamaan.

Omien rajojen tunnustelua

10 –vuotias tyttäremme valloitti kiipeilyseinän ensimmäisenä. Hän kiipesi sujuvan näköisesti alhaalta ylös saakka. Laskeutuminen näytti tuottavan enemmän ongelmia kiipeämisen sijaan. 12 –vuotias poitsumme nousi seinän huipulle seuraavana. Pirjo –vaimolle seinän nouseminen sai riittää puolessa välissä. Korkeat paikat kun eivät ole lainkaan hänen heiniään. Nieleskelin ja vilkuilin seinän yläreunaa valjaita sekä kiipeilykenkiä pukiessani. Jos muksut, niin silloin kyllä minäkin... Kunniastahan tässä vähintään on kyse.

Pääsin kuin pääsinkin seinän huipulle kyynärvarret hoosiannaa huutaen. Alas laskeutuminen oli minulle tutumpaa ja sujui, kiitos serkkupoikien Elämystaikuri –aikojen, helposti. Sitten oli seikkailuratojen vuoro: Ensin opeteltiin turvallisuussäännöt, karabiinien käyttö ja valittiin sopivat kypärät kullekin. Sitten sännättiin kolmemetriselle radalle koko porukan voimin, josta innokkaimmat jatkoivat vielä korkeuksiin...

Jälkipelejä Taivalvaaralta

Seikkailupuistossa käynnistä riitti juteltavaa ja jälkipelejä vielä pidempäänkin. Päätettiin heti tulla uudelleen viimeistään ensi kesänä. Ja kuultiin ohjaajalta myös upeasta pujotteluradasta koskessa. Sen saattoi kuulemma laskea niin kanootilla kuin vatsallaan lainelaudan tapaisella ”kelkalla” maaten. Upeita aktiviteettejä, mutta varmasti kalliita? Kaikkea muuta. Meille koko perheen kiipeilyreissu maksoi ohjaajineen, varusteineen sekä varmistuksineen 16 euroa!!

Kyselin ohjaajalta varauksista ja palveluiden suosiosta. Hiljaista kuulemma oli. Liekö ihmiset jo kokeilleet kaikkea ja kyllästyneet kyseisiin lajeihin. Tuskin! Totesimme kunnan palveluiden olevan vaikeasti löydettävissä. Nettisivut eivät pelkästään riitä. Palveluista pitäisi tiedottaa ja niitä tulisi markkinoida ainakin kuntalaisille. Lomalaiset ja matkailijat ovat toinen kohderyhmä, jolle kyseiset palvelut varmasti uppoaisivat. Liekö kuitenkin niin, että ihmiset ovat passivoituneet ja vieraantuneet liikunnasta sekä omasta kehostaan. Elämyksiä haetaan virtuaalimaailmasta sekä huvipuistoista, vaikka oman kehon käyttäminen voisi tarjota niitä runsain mitoin!

Aktiivista kesää toivottaen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti