tiistai 1. marraskuuta 2011

Mitä on personal training?

Ennen kouluttautumistani minulla oli vain sumuinen käsitys personal trainingista. Mielikuvani taustalla oli median luoma kuva Hollywoodin superstaroja  valmentavasta, itsekin huippukuntoisesta adoniksesta. Kuva oli kaikesta huolimatta positiivinen: Asiantunteva, arvostettava ja arvokasta työtä tekevä.

Historiasta tähän päivään
Valmistuttuani vuonna -98 personal training -käsite oli vielä vieras ja ala tuntematon. Personal training –palveluista olivat kiinnostuneet lähinnä alaan tutustuneet sekä valveutuneet asiakassegmentit. Ensimmäiset asiakkaani olivatkin lähinnä kilpa- ja fitness -urheilijoita, missejä, malleja sekä äveriäitä ihmisiä, jotka olivat tutustuneet alaan maailmalla asuessaan. Tällöin työ olikin lähinnä kuntovalmennusta sekä kehonmuokkausta. Siis juuri sellaista, joksi alan alussa mielsinkin.

Personal trainingin luonne on muuttunut ajan saatossa. Liekö syynä ihmisten tietoisuuden ja mielikuvan muuttuminen, huonokuntoisuuden lisääntyminen, asenteiden muuttuminen, maksuvalmiuden lisääntyminen vai palvelun profiloituminen enemmän terveys- ja elämäntapavalmennuksen suuntaan. Oli syy mikä hyvänsä, on tyypillinen asiakas nykyisin tavallinen, työssäkäyvä, liikunta- ja terveystottumusten muutosta kaipaava, ehkä hieman ylipainoinen ja uraputkessa hyvinvointiaan laiminlyönyt ”lottokansalainen”.

Muutosprosessin tukihenkilö
Enää ei mielestäni voidakaan puhua pelkästään kuntovalmennuksesta, vaan työ on asiakkaan kokonaisvaltaista elämäntapavalmennusta, jolla tuetaan asiakkaan omaa liikunta- ja terveystottumusten muutosprosessia. Työ on toki fyysistä valmennusta, mutta pelkällä kuntovalmennuksella ei pötkitä kovinkaan pitkälle. Kropan lisäksi on huomioitava myös korvaväli: Tavoitteenasettelulla, motivoinnilla, asiakkaan itseluottamuksen ja –tunnon vahvistamisella sekä ylipäätään viestinnällä, vuorovaikutuksella sekä henkisellä valmennuksella on leijonan rooli personal training –asiakassuhteessa. Pelkkä innostaminen ei myöskään riitä, vaan kaikki keinot on käytettävä innostuksen säilyttämiseksi ja asiakkaan tietopääoman sekä osaamisen kartuttamiseksi. Lisäksi osaaminen erityistapausten (sairaudet, tules -vaivat, raskaus jne), ikääntyneiden sekä jatkokuntoutusasiakkaiden valmentamisesta on lähes välttämätöntä, tarvittaessa tietenkin alan asiantuntijaa konsultoiden.

Hyvä valmentaja tekee itsestään tarpeettoman
Hyvä treenari tekee itsestään tarpeettoman asiakastaan opettamalla. Itse asiassa homma menee todellisuudessa toisin päin: Treenari tekee itsestään välttämättömän tai ainakin superhalutun perustelemalla, opettamalla ja asiakkaan oma-aloitteisuutta lisäämällä. Tänä päivänä personal training –asiakassuhteet ovatkin muuttuneet alkuvuosien startti- ja kokeilupaketeista (kesto keskimäärin n. 3 kk) yli puolen vuoden mittaisiin tai jopa jatkuviin valmennussuhteisiin – tyytyväisten asiakkaiden aloitteesta!

Personal training on elämäsi valmennusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti