tiistai 13. joulukuuta 2011

Joulu on tutkitusti vuoden stressaavinta aikaa!

Työpöytä puhtaaksi ennen lomia, joululahjaostokset ruuhkaisessa keskustassa, vuoronumeroita kaupan tuoretiskillä, torttujen ja pipareiden paistamista sekä joulusiivous kotona ja konttorilla. Kiirettä piisaa ja visa vinkuu. Riittävätkö rahat? Entä omat voimavarat?

Hyvinvointianalyysi paljastaa karun totuuden
Suomalaisen Firstbeat Technologien Oy:n tekemän laajan, stressiä ja palautumista kuvaavan, sykevälimittaukseen perustuvan tutkimuksen mukaan joulukuu on suomalaisten työntekijöiden näkökulmasta vuoden stressaavin kuukausi: Ja aatonaatto on stressikäyrän huippukohta! Vaikka yhteiskunnan ja suomalaisten ajatukset kääntyvät lomanviettoon, kokee keho enemmän stressiä kuin arkisen aherruksen aikana.

Ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun…

Vaikka marraskuuta on perinteisesti pidetty harmautensa ja pimeytensä sekä joulua kohti kasautuvien työkiireiden vuoksi raskaana ja masentavana ajanjaksona, on joulukuu vielä merkittävästä stressaavampi kuukausi. Itse asiassa kehon kokema palautuminen vähenee tutkimuksen mukaan 17 % edelliseen kuukauteen verrattuna. Stressin määrä kasvaa ja palautumisen osuus vähenee mitä lähemmäs aattoa mennään, huipentuen kuten todettua aatonaattoon! Kyseinen ilmiö korostuu etenkin yli 30 –vuotiailla naisilla. Miehet ja nuoremmat naiset palautuvat joulukuussa selvästi heitä paremmin. Tutkimusaineistoa kerättiin analysoitavaksi 10 000 työntekijältä noin 27 000 mittauksen verran.

Odotukset ja resurssit eivät kohtaa
Hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaaren mukaan Jouluun ladataan valtavasti odotuksia, jolloin perinteinen hiljentymisen juhla saattaa helposti muuttua suorittamiseksi ja elämysten perässä juoksemiseksi. Kun tänä vuonna joulunaikaan osuus vain yksi ylimääräinen vapaapäivä, eivät odotukset ja tavoitteet käytettävissä olevaan aikaan nähden välttämättä kohtaa. Kotisaari kehottaakin olemaan armollinen itselleen ja erityisesti äideille antamalla heille mahdollisuuden rentoutumiseen. Kalenterinkin kannattaa antaa levätä ja aikaa viettää läheisten kanssa kiireettömän olemisen, jouluperinteiden sekä rentoutumisen merkeissä. Se on parasta palautumista ja laatuaikaa itselle sekä läheisille.

Leppoisaa Joulun odottelua toivottaen,

Treenarisi Riku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti