sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Näyttää pahalle, tuntuu pahalle!

Tekee pahaa katsoa! Sattuu ja kivistää pelkkä sivusta seuraaminen. Silti en tälläkään kerralla puutu asiaan, vaan tyydyn pelkästään itsenäiseen pään pyörittelyyn. Ai, mistäkö on kyse? Kuntosalilla ihmisten suoritustekniikoiden sekä ylipäätään treenaamisen taivastelusta.

Salitreenaajan evoluutio
On upeaa, että yhä suurempi osa kuntokeskusten asiakaskunnasta on ns. lottokansalaisia ja saliharjoittelun suhteen todellisia noviiseja. On hienoa, että kuntosalien asiakaskunta on laveentunut fitness- ja body –henkisistä tositreenaajista senioreihin, kuntoutujiin, painonpudottajiin sekä näyttöpäätetyöhön ja henkiseen stressiin vastapainoa hakeviin harjoittelijoihin. Se vasta hienoa on, että kuntokeskukset ovat ryhtyneet segmentoitumaan eli tarjoamaan palvelujaan erilaisille asiakaskunnille. Valitettavasti vain lähes jokaisen tavoittelema kohderyhmä on keski-ikäiset, työssäkäyvät, maksukykyiset ja palveluihin panostavat asiakkaat. Ja mikä valitettavinta, kyseisen porukan tavoittelu ei näy puitteissa ja palvelutarjonnassa juuri millään lailla.

Mikä sitten kivistää? Ja missä kiikastaa?
Samanaikaisesti kun treenaajaprofiili on muuttunut tehoharjoittelijasta peruskuntoilijaan, on salikävijöiden keskimääräinen tietämyksen ja osaamisen taso luonnollisesti romahtanut ruohonjuuritasolle. Eihän satunnainen salilla kävijä tai niska-hartiaseutuaan kuntosaliharjoittelulla elvyttävä Pirkko tai Sirkka vietä aikaansa body-lehtiä ja treenivideoita vahdaten. Ja vaikka kuntosaliohjauspalveluiden tarve on kasvanut potenssiin kolme, on ohjatusta Sali-isäntä tai –emäntävuorosta, laiteopastusajoista, salilla päivystävästä treenarista sekä ohjaajan työpisteestä kuntosalin nurkassa tullut yhä katoavaisempi luonnonvara.

Ei kestä päivänvaloa!
Pari päivää sitten salilla käydessäni havahduin jälleen edelliseen ongelmaan: Katsellessani ympärilleni näin kahden jo varttuneemman ystävättären arpovan kummin päin asettua pec dec –laitteeseen, nuoremman mieshenkilön riuhtovan selänojennuspenkissä itsensä järkyttävään yliojennukseen, kuntosalikonkarin tempovan vipunostoja sivulle koko kropan vauhdittamana sekä lähes jokaisen harjoittelijan suoritustekniikan kaipaavan ohjaajan avustusta. Näppituntumalta noin 80 %:a salikävijöistä tarvitsisikin pienempää tai suurempaa remonttia suoritustekniikoidensa hiomiseen tehon sekä turvallisuuden parantamiseksi.

Vähintään sama prosentti koskee harjoittelun ohjelmointia ja järkevyyttä. Näyttikin siltä, että jokainen salilla viihtyvä treenasi sama tavoite maalinaan. Niin samankaltaista oli kaikkien toiminta ainakin ulkopuolisen silmin tarkasteltuna.
Räjähdysvaara!
Uskon yksilöohjauspalveluiden räjähdysmäiseen kasvuun. Kuntosaliohjaus- ja ohjelmapalveluille, personal trainingille sekä ravintovalmennuspalveluille on varmasti nykyistä huomattavasti enemmänkin kysyntää. Palveluiden ostaminen ja käyttäminen vain tulee tehdä selvästi nykyistä helpommaksi. Toivoisinkin kuntokeskus- ja saliyrittäjien heräävän ongelman tai paremminkin mahdollisuuden tiedostamiseen. Osaaville, palveluhenkisille sekä tietenkin myyntiorientoituneille kuntosalivalmentajille on takuulla töitä nyt – ja jatkossa vielä enemmän! 

Kuva: Trainer4You arkisto 

3 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä siitä, että tuntuu pahalta katsella kun treenaajat tekevät liikkeitä päin mäntyä. Se on hirveää katseltavaa mutta kynnys puuttua asiaan on aika iso.

  Olen itse treenannut vuosia salilla keskittyen tekniikoihin ja tällä hetkellä opiskelen alaa ja uskallan väittää tietäväni jotain oikeista tekniikoista.

  Viimeksi perjantaina teki niin pahaa kun nuori poika riuhtoi mm. vipunostoja niin, että pelkäsin hänen kätensä lähtevän irti.

  Se on harmillista ettei kuntokeskuksissa panosteta enää saliohjaajiin joita selvästikin tarvitaan jokaiselle salille. Luulen, että ne jotka aloittavat intoa puhkuen jatkaisivat salilla käyntiä huomattavasti useammin kun oppisivat oikeat suoritustekniikat ja treenaaminen muuttuisi mielekkääksi laitetuntemuksenkin kasvaessa.

  Anna

  VastaaPoista
 2. Moikka Anna!

  Olet oikeassa: Salikävijänä toisten treenaajien neuvominen/ opastaminen onkin melkoisen tungettelevaa. Toki silloin, kun näkee jonkun olevan aidosti avun tarpeessa tai tekevän liikkeitä suorastaan terveytensä vaarantavasti, on aiheellista puuttua asiaan. Jos taas suoritustekniikka on pikkuisen pielessä, ei "vertaistreenaajan" ole syytäkään puuttua asiaan. Se on kuntosaliohjaajan työmaata.

  Saliohjaajankin tulee käyttää pelisilmää, millä tavoin tilanteeseen puuttuu. Fiksuinta on varmasti kertoa salikävijöille olevansa paikalla heitä varten ja kysymällä, saako antaa pieniä tekniikkavinkkejä tarvittaessa.

  Väitän, että poikkeuksetta lähes kaikki kuntokeskukset tulevat panostamaan yksilöohjauspalveluihin todella paljon lähitulevaisuudessa. Täytyy vain löytää liiketoiminnallisestikin tuottava malli, jossa asiakas saa rahoilleen aitoa vastinetta ja palvelun tuottaja taas riittävän katteen toiminnalleen. Uskon, että tämä toteutuu useimmissa tapauksissa ulkoistamalla kyseiset palvelut personal training- tai kuntosalivalmennukseen erikoistuneelle kumppanille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Muutama kommentti tuohon 'vertaistreenaajien' opastukseen. Jokin aika sitten salillä käydessäni seurasin sivusta kun eräs aktiivitreenaaja, aikuinen mies, innostui opastamaan kahta noin parikymmipstä nuorta naista, jotka selvästikin olivat salilla ensimmäisiä kertoja. Innokas opastaja oli varmaan tyytyväinen itseensä, mutta todennäköisesti sabotoi nuorten naisten treenin ja ympäriinsä pörräämisellä häiritsi myös muiden salilla kävijöiden treenejä. Sivusta seuraten en tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa... Pahoin pelkään ettei tytöt ainakaan samalle salille uudelleen tule. Saliohjaajaa, joka olisi voinut puuttua tilanteeseen, ei tietenkään näkynyt mailla halmeilla...

   Ensimmäiset kerrat salilla, kuten monessa muussakin paikassa, ovat usein ne ratkaisevat jatkon kannalta, tunsiko itsensä tervetulleeksi, vastasiko käynti odotuksia, saiko siitä itselleen hyvän olon ja hyvän mielen. Tuttavapiiristäni löytyy niitäkin, jotka ovat kääntyneet salin ovelta kantapäillään ja lähteneet leivoskahville nähtyään timmissä kunnossa olevan ja puhisevan aktiiviporukan. Hyvä tai edes paikalla oleva saliohjaaja voisi auttaa paljon näissä tilanteissa.

   t.Maria

   Poista