tiistai 20. maaliskuuta 2012

Hyvinvoinnin edistämisen kymmenen käskyä: 5-8

5.   Säännöllisyys – Edistymisen perusedellytys

Ilman pysyviä muutoksia on turha odottaa pysyviä tuloksia. Säännöllisyys ja pitkäjänteisyys takaavat tulosten pysyvyyden. Jo yksi liikuntatuokio on 100 %:a täydellistä liikkumattomuutta vaikuttavampaa ja 2-3 viikkoliikunta-annoksella saavutetaan hyviä tuloksia. Jos sitoudut 4-5:een liikuntatuokioon viikossa niin lupaan, että teet ihmeitä terveytesi, kehonkoostumuksesi ja suorituskykysi näkökulmasta.

6. Nousujohteisuus – Pienin askelin perille!
Pysyvien tulosten takana on maltillinen muutos, ei mullistus. Parhaimpaan lopputulokseen pääset, kun lisäät aktiivisuuttasi askel kerrallaan. Oikeat askelmerkit ovat seuraavat: Lisää ensin liikuntatuokioiden määrää, sitten niiden kestoa ja vasta lopuksi, kunnon kohennuttua, niiden tehoa. Näin liikunnan aikainen tuntemus säilyy miellyttävänä, eikä Sinun tarvitse ylittää itseäsi kerta toisensa jälkeen. Kurjuus ei siis ole synonyymi tehokkaalle, vaan pahin este sitoutumiselle ja saavutuksille!


7. Monipuolisuus- Muista moottori, kori ja huoltovälit!

Fyysisen kunto on harmoninen kokonaisuus. Muistakin harjoittaa niin moottoriasi (sydän ja vk -elimistö) kuin koriasikin (lihakset, tukikudokset) sekä huomioi myös huoltotoimet. Silläkin on väliä millä koneistoasi tankkaat. Ravitsemus voi edistää terveyttä tai romuttaa sen. Meiltä saatkin ohjeet fyysisen hyvinvointisi kokonaisvaltaiseen edistämiseen.

8. Ylikuormittavuus – Arkirasitus ei riitä

En väitä muutoksen olevan helppoa. Etkä saa mitään ilmaiseksi, vaan vastuu on otettava ja työ tehtävä ihan itse. Suorituskyvyn parantamiseksi Sinun on ylitettävä arkirasituksen kynnys ja lähdettävä liikkeelle, hikoiltava sekä hengästyttävä. Muista kuitenkin pysytellä kurjuuskynnyksen alapuolella ja tehdä liikkumisesta niin mukava kokemus kuin suinkin.
Kuva: Riku Aalto, Canon Ixux 220 HS 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti