maanantai 11. kesäkuuta 2012

Ammattina personal trainer

Oli vuosi 1998 kun valmistuin Personal traineriksi. Takana oli pitkä rupeama opiskelua muun muassa fysioterapia- ja ammattivalmentajakoulutusten parissa. Kuntoutus- ja valmennusala eivät kuitenkaan tarjonneet silloin houkuttelevia työpaikkoja eivätkä kaipaamiani kicksejä. Vasta personal trainer –koulutus ja sen tarjoamat mahdollisuudet muuttivat minun maailmani!

Äkki-ihastuksesta kestäväksi rakkaudeksi
Tiesin sen olevan minun juttuni jo lehti-ilmoituksen nähtyäni. Ja viimeistään silloin ymmärsin olevani oikeassa paikassa kun kävelin luokkahuoneeseen, jossa osallistujien innostus ja energialataus oli joka solulla aistittavissa. Eikä koulutusohjelmakaan tuottanut pettymystä, vaan innostukseni sekä itseluottamukseni kasvoivat sen aikana niin, että sanoin itseni irti kaupungin liikuntaviraston palveluksesta pian koulutuksen päätyttyä. Tiesin tulevaisuuteni olevan personal trainingin parissa.

Asiakkaat käyntikortteina
Valmistuttuani perustin toiminimimuotoisen yritykseni, Oulun Omavalmennuksen, ja käärin hihat. Markkinoin palvelujani kuntosalien kautta yksilöasiakkaille sekä suoraan yrityksiin. Hyvien verkostojen kautta sain pian kourallisen asiakkaita, joista tulivat parhaat ”käyntikorttini”. Tyytyväiset ja nopeasti edistyvät asiakkaat puhuivat ja viestivät olemuksellaan valmennuksen puolesta. Se herätti lähipiirien sekä median huomion ja sain pian positiivista näkyvyyttä, tunnettavuutta sekä uusia asiakkaita jopa jonoksi asti.

Puukkoa selkään
Helpoksi urani alkutaivalta en voi edes jälkeenpäin väittää. Monet kyseenalaistivat ja jopa piikittelivät uuden toimialan mahdollisuuksia. Pelkkä personal training –sana herätti tunteita puolesta ja vastaan. Kriittisesti asiaani suhtautuvat kehottivat vaihtamaan alaa tai ainakin ammattinimikkeeni paremmin suomalaisten suuhun sopivaksi. Ehkä esikoisyritykseni nimi viittaa identiteettikriisiin juuri ammattinimikkeen osalta? Onneksi en kuitenkaan taipunut, vaan pidin itsepintaisesti kiinni alkuperäistermistä – personal trainingista.

Työ asiakkaiden parissa palkitsi
Parhaat fiilikset treenarina sain valmennustyöstä asiakkaiden parissa. Vuorovaikutteiset ohjaustapaamiset, asiakkaiden oppiminen ja kehittyminen sekä positiivinen palaute kannustivat panostamaan personal trainingiin yhä intohimoisemmin. Jatkokouluttauduin ravintovalmentajaksi, ahmin kaiken saatavilla olevan tiedon sekä kehitin yritystäni investoimalla testaus- ja valmennuskalustoon sekä opiskelemalla yrittäjyyttä. Tiesin toimialalla olevan nostetta lähitulevaisuudessa.

Ajat muuttuvat – Personal training on ja pysyy!
Nyt, noin viisitoista vuotta myöhemmin, personal training on vakiinnuttanut paikkansa vakavasti otettavana sekä kestotrendin asemaan nousseena elämäntapavalmennuksena. Tänään asiakkaille ei tarvitse enää ta-va-ta ja suomentaa ammattinimikettämme, vaan kaikki tietävät mistä personal trainingissä on kysymys. Imago on jalostunut laadukkaaksi, asiakaskeskeiseksi ja tuloksekkaaksi valmennuspalveluksi, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan. Tyypillinen asiakas onkin tänä päivänä terveydestään, kunnostaan sekä hyvinvoinnistaan kiinnostunut, tavallinen lottokansalainen. Heidän parissaan työskennellessäni koen tekeväni työtä, jolla todella on tarkoitus!

Tervetuloa alalle,
T: Riku Aalto

Personal trainingin tienraivaaja, Trainer4You


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti