torstai 19. heinäkuuta 2012

Kuinka löydän itselleni Personal trainerin

Moni haaveilee omasta treenarista: Henkilöstä, joka tsemppaa liikkeelle, motivoi pysymään ”kaidalla tiellä” ja kertoo, mitä tehdä parhaan treenivasteen saadakseen. Tuloksiahan me asiakkaat haluamme vastineeksi rahallemme ja vaivallemme!

Valmennussuhde edellyttää sitoutumista  – molemmilta!
Treenarin hankkiminen ei kuitenkaan ole mikään pikkuostos. Hintakin mietityttää, mutta ennen kaikkea se hirvittää, ettei Personal trainer vastaakaan odotuksia valmentaja-auktoriteetista ja henkilöstä, jonka sanaan voi luottaa myös vastamäessä. Vain paras kelpaa, sillä onhan kyseessä minun kuntoni, terveyteni ja hyvinvointini!

Treenareissa on eroja kuten asiakkaissakin
Vaikka Personal trainer –lisenssi kertookin jo paljon henkilön osaamisesta, on treenarissa ja treenarissa silti paljon eroa. Tunnetun koulutusorganisaation lisenssiläpäisyvaatimukset takaavat perustietojen ja –taitojen olevan hyvin hallussa ja ohjauskokemuksen olevan riittävä kuntoilijoiden sekä terveysliikkujien valmentamiseen. Sillä, millaiset ovat Personal trainerin taustat eli millainen pohja- ja täydennyskoulutus, valmennuskokemus, liikuntahistoria sekä persoona, on kuitenkin paljon väliä monissa tapauksissa.

Treenaria ei kannata ostaa kuin ”sikaa säkissä”, vaan nettivertailun lisäksi kannattaa tavata ainakin paria potentiaalista kandidaattia. Ensitapaamisen tulee aina olla ilmainen, mutta asia kannattaa kuitenkin varmistaa kysymällä. Jos tutustumistapaaminen on maksullinen, niin voitpahan ainakin vetää ruksit suosiolla yhden nimen päälle.
Sopiva treenari asiakkaan tavoitteen pohjalta

Kuntoilija ja terveysliikkuja                                 Lisensoitu Personal trainer

Kuntoutuja, tavoitteena sairauden hoito     Personal trainer, jolla terveydenhuollollinen pohjakoulutus (esim. fysioterapeutti)

Kehonmuokkaus ja kiinteytymistavoite        Personal trainer, jolla vahva kuntosalitausta ja/tai esim. fitness- tai kehonrakennustausta

Urheilun lajiedellytysten parantaminen        Personal trainer, jolla vahva valmennuskokemus, esim. valmennukseen suuntautunut liikunnanohjaaja

Maraton tai triathlon –tavoite                           Personal trainer, jolla vahva harrastus- tai valmennuskokemus kestävyyslajeista

Hyvän treenarin tuntomerkit
·         Luotettavan koulutusorganisaation lisensoima (Trainer4You, FAF, Fisaf…)

·         Pohjakoulutus/ taustat soveltuvat tavoitteeseen (esim. fysioterapeutti kuntoutustavoitteeseen)

·         Miellyttävä, luotettavan tuntuinen ja aidosti innostunut persoona

·         Kuuntelee enemmän kuin on äänessä

·         Kysyy tavoitteen kannalta oleelliset kysymykset

·         Katu-uskottava; elää kuten opettaa

·         Ratkaisukeskeinen; kykenee nopeisiin päätöksiin

·         Valmentava; kertoo ja perustelee tekemisensä

·         Pedantti; ei lupaile, vaan tekee!

Mistä löydän itselleni Personal trainerin?
Nykypäivänä lähes jokaisella Personal trainerilla on omat kotisivunsa. Tai ainakin tulisi olla. Mistäs muualta asiakas valmentajansa löytää? Treenarin löytää siis helpoimmin googlettamalla. Hyvä tapa kartoittamiseen on myös kontaktointi suoraan koulutusorganisaatioon suosituksia kysyäkseen. Suositusten ja referenssien pohjalta tehdyn ostoksen tyytyväisyysennuste on varmasti korkeampi, joten niitä kannattaa kysellä suoraan treenariltakin.

Personal trainerin avulla kaikki irti kuntokeskusjäsenyydestä
Monet kuntokeskukset tarjoavat myös omia Personal trainer –palvelujaan. Ne ovat kätevä tapa tutustua kuntosalin laitekantaan ja tuntitarjoomaan sekä oppia hyödyntämään jäsenyyteen liittyviä palveluja optimaalisesti. Usein kuitenkin kuntokeskusten PT –palvelut painottuvat pitkälti saliliikunnan ympärille ja muu liikuntaneuvonta sekä ravitsemusvalmennus jäävät vähemmälle huomiolle. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Kysyvää ei kaduta, joten kannattaa joka tapauksessa aina pyytää treenarilta tai keskukselta kirjallinen tarjous palvelunkuvauksineen sekä sopimusehtoineen ennen ostopäätöksen tekemistä.

Personal training on tiimityötä
Personal training on yhteistyötä, joka vaatii sitoutumista niin asiakkaalta kuin treenarilta. Yksikään asiakas ei halua välinpitämätöntä treenaria, eikä yksikään treenaria sitoutumatonta asiakasta. Se on treenarillekin silkkaa ajanhukkaa, huonoa imagoa ja este tulevaisuuden myyntityölle. Kun kemiat natsaavat ja molemmat osapuolet sitoutuvat oman pestinsä hoitamiseen, syntyy tuloksia takuuvarmasti! Ja se on parasta mainosta, myynnin edistämistä sekä asiakashankintaa. Uusin asiakas löytyykin usein läheltä - se on nimittäin olemassa oleva, tyytyväinen asiakkaasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti