torstai 23. elokuuta 2012

Personal training - pelkkää kuntosalivalmennustako?


Sulje silmäsi ja mieti millainen mielikuva verkkokalvoillesi piirtyy sanasta Personal training. Ei ole kovin vaikeaa arvata: Lihaksikas treenari-adonis töröttää toispolviseisonnassa jumppapallon tai vinopenkin takana ja auttaa toppiin pukeutunutta fitness –ladyä nostamaan kiiltelevät painot barbikasvojensa yläpuolelle. Molemmat hymyilevät, vaikka hiki roiskuu suurehkojen painojen kanssa tsemppailtaessa. Jotain tämänsuuntaistako? Eikö? No kai nyt sentään kuntosalimiljöössä tuohuttiin?
 
Mielikuva muokkaa uskomuksia

Personal training mielletään usein kuntosalivalmennukseksi. Eikä syyttä! Media syytää kuvia saliohjaustilanteista silloin, kun puhe on Personal treenauksesta. Myös kuntokeskusketjut ovat osasyypää virheelliseen mielikuvaan. Tosin ei voi moittia, sillä onhan jäsenyyden hyödyntäminen kuntokeskusoloissa motivoivaa ja helppoa hallinnoida. Meidän koulutusorganisaatioiden ja alan uranuurtajien pitäisi kuitenkin kertoa totuus suurelle massalle. Muuten työmme yksipuolistuu, jämähtää neljän seinän sisälle ja vajoaa takaisin siihen palkkakuoppaan, josta sitä on ansiokkaasti lähdetty ylös kampeamaan.

Personal training on mahdollisuus Sinulle ja asiakkaallesi
Kuten edellisessä postauksessani mainitsin, on termi kuntovalmennus mielestäni jo lähes oksettava. Se sopii hyvin urheilijoiden fyysisen kunnon maksimointiin, silloin kun valmennusorganisaatiossa on palaset kohdallaan lajivalmennuksesta henkiseen valmennukseen. Kuntoilijan kohdalla kyse on enemminkin elämäntapamuutosvalmennuksesta tai ytimekkäämmin hyvinvointivalmennuksesta. Siinä huomioidaan asiakkaan toiveet, tavoitteet, rajoitteet, resurssit, kiinnostuksen kohteet, ajankäytölliset haasteet, kaikki fyysisen kunnon osatekijät, ravitsemuksen levon ja harjoittelun balanssi muuhun kuormittumiseen nähden sekä keskinäinen viestintä, vuorovaikutus ja asiakkaan sitouttaminen, itseluottamuksen vahvistaminen ja uskallus hivuttautua pois mukavuusalueelta uusien lajien pariin. Myös henkinen valmennus on siis läsnä nyt ja aina!


Sitoutuneemmat asiakkaat reviiriä laajentamalla
Kuntokeskus on paras paikka lihaskunnon kohentamiseen. Ja oiva paikka kestävyyskunnon parantamiseen aerobisin laittein sekä ryhmäliikuntatunnein. Myös liikkuvuutta voidaan kehittää mainiosti venyttelyalueella taivuteltaessa ja lihashuoltopainotteisille ryhmätunneille osallistuttaessa. Mutta uskaltautukaa nyt hyvänen aika myös ulos lenkkeilemään, hiihtämään, pyöräilemään, rullaluistelemaan, kick bike –ajelulle, melomaan, kiipeilemään, pelaamaan mailapelejä, harrastamaan avovesiuintia (märkäpuvut päälle) sekä vaikka jumppamaan (jumppapallo tai gymstick) ja venyttelemään läheiselle nurmikentälle. Tätä kaikkea on Personal training.

Personal training on elämäsi valmennusta!
Yt. Treenarisi Riku

Kuvat: Trainer4You arkisto:)

7 kommenttia:

 1. Tsiisus - meinasin ekan kappaleen jälkeen soittaa T4Y:lle ja perua oman kurssini... onneks luin loppuun ja voin todeta: olen samaa mieltä!

  VastaaPoista
 2. Otin tietoisen, pienen riskin. Kiitos, että jatkoit lukemista. Koulutusterveisin, t. Riku

  VastaaPoista
 3. Kyllä ja toisaalta sellaisten trainereiden jotka eivät hallitse esim. kuntosaliharjoittelua (niitäkin on nähty erittäin paljon), pitäisi pystyellä niissä asioissa mitkä osaavat parhaiten. Itse en esimerkiksi treenaisi asiakasta maratonille, koska se ei minua itseäni kiinnosta, enkä ole itse näin ollen juossut maratonia koskaan saatikka tehnyt ohjelmia ko. lajiin. Kertoisin vain hänelle mistä hän saa osaavan maraton -valmentajan. Uskon, että näin myös asiakas on paljon tyytyväisempi.

  VastaaPoista
 4. Totta puhut Anu! Ehdottomasti näin. Mielestäni Personal trainerin pitää pystyä ohjaamaan tutuimmat kuntoliikuntamuodot asiakkaalleen siten, että niiden tehokas ja turvallinen aloittaminen sekä harrastaminen ovat mahdollisia.

  Kun halutaan perehtyä lajiin syvemmin, on hyvällä treenarilla valmiit verkostot (ja niitä rakennetaan määrätietoisesti), joille asiakkaan voi ohjata oppimaan lisää sekä treenaamaan tavoitteellisemmin. Täytyy tiedostaa omat vahvuudet sekä heikkoudet ja olla nöyrä ohjaamaan asiakas eteenpäin kun omat tiedot ja taidot eivät riitä. Kiitos hyvästä täsmennyksestä!

  VastaaPoista
 5. Herättävä alku tekee jutusta mielenkiintoisen ja saa todellakin lukemaan loppuun. Verkostoituminen on toki hyvästä, kaikillakin aloilla :)

  VastaaPoista
 6. Just näin! verkostoituminen on tärkeää. Ei tarvitse personal trainerin olla mikään huippuosaaja joka lajissa. Tutustua uusiin lajeihin, tekniikoihin, siinä opittavaa loppuelämäksi ja ammattitaitoisemmaksi personal traineriksi! Samalla saa itselleen uusia hienoja liikuntaelämyksiä <3
  -Elli

  VastaaPoista
 7. Totta! Muutamia kertoja on itselläkin ollut hieman hämmentynyt fiilis, kun on ollut asiakkaan kanssa Golf pron tai vaikka melontaohjaajan opastuksessa asiakkaan kanssa. On tullut todettua itsekseen, että maksaisin mieluusti tästä tilanteesta, josta nyt nautin asiakkaan maksamaa palkkaa:)

  VastaaPoista