tiistai 25. syyskuuta 2012

Valmentajan tärkein tehtävä

On kaksi tapaa rakentaa menestyvä joukkue: Haalimalla pelaajat kasaan ulkopuolelta tai kasvattamalla tulevaisuuden tähdet omista kasvateista. Ensimmäinen strategia kuulostaa helpolta. Tarvitaan vain riittävästi resursseja eli rahaa ja muita houkuttimia. Niillä saadaan useimmat tähdet tuikkimaan. Tai ainakin pistämään nimi paperiin ja pelinuttu niskaan.

Jälkimmäinen vaihtoehto kuulostaa työläältä. Täytyy kasvattaa, odottaa ja malttaa. Pitää vahvistaa, vastuuttaa ja löytää optimaaliset roolit, jotta joukkue ei vuoda sieltä, missä aukkopaikkoja on eniten. Ennen kaikkea täytyy saada jokainen pelaaja liekkeihin: Siis motivoitumaan, uskomaan ja luottamaan itseensä sekä muihin rookieihin. Motivaation täytyy kantaa myös vapaa-ajan omaharjoitteluun ja 24/7 –sitoutumiseen.

Tähtipelaajien kanssa toimiminen ei olekaan niin helppoa. Paperilla kova nippu saattaa kärsiä liiallisen tähtiaineksen syndroomaa, jossa jokainen yksilö kaipaa ylettömästi huomiota ja roolia. Homma menee helposti sooloiluksi, joka kääntyy turhautuneisuudeksi jos tulokset antavat odottaa itseään. Vain ylivoimaisuus lopputuloksessa on kyllin hyvää, eikä pienistä perusasioista osata iloita.

Altavastaajaporukalle taas pienetkin onnistumiset tuottavat iloa ja vahvistavat joukkuehenkeä. Toisen onnistumiset ruokkivat omaakin itseluottamusta, jota hyvä valmentaja vahvistaa kehuilla ja kannustuksella. Pienestä roolista kasvaa nöyrällä työllä pelipaikkoja vakiokokoonpanossa ja ylivoimakentällisissä. Työ tekijäänsä kiittää.

Samat lainalaisuudet pätevät työelämässä ja yritystoiminnassa. Menestyvän tiimin voi rakentaa rekrytoimalla parhaat osaajat tai kasvattamalla menestyvän nipun potentiaalisista junioreista, joilla on halua, uskoa ja joustoa. Edellä mainituilla ominaisuuksilla päästään jo pitkälle. Jos kavereita on vielä siunattu intohimolla oppia lisää, tinkimättömällä asenteella, rohkeudella ottaa vastuuta sekä vankkumattomalla itseluottamuksella, pistäisin rahani likoon kyseisen tiimin pärjäämiseksi. Kokemus on hyvästä, mutta vain silloin kun kunnianhimo on tallella. Ja osaaminen arvokasta silloin, kun pelataan samaan pussiin muun jengin kanssa…

Tsemppiä sportin ja liike-elämän pelikentille,

T: Treenarisi Riku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti