tiistai 13. marraskuuta 2012

Vain tiimi voi olla täydellinenKimi Räikkönen on poikkeustapaus. Hän tietää mitä tekee ja pärjää omillaan. Vai pärjääkö sittenkään? Oman hommansa hän kyllä osaa, mutta ilman tiimin jokaisen jäsenen huippusuoritusta tulos kuihtuisi jääräpäisen suomipojan tuittupäiseksi oikkuiluksi.

Tiimi rakentuu toisiaan tukevista yksilöistä
Sama pätee kaikkeen tiimityöhön, oli kyse sitten joukkueurheilusta, kuorolaulusta, sotimisesta tai työnteosta. Yksilön panos voi olla merkittävä, mutta ratkaisevampaa on tiimin tuki yksilön onnistumisen mahdollistamiseksi.

Maalintekijät muistetaan
Joku nousee aina ratkaisijan rooliin. Ja maalintekijäthän kyllä muistetaan. Syöttäjäkin saa nimensä pöytäkirjaan, mutta kuka muistaa mistä käänteentekevä tilanne lähti liikkeelle? Kiekon eteen heittäytynyt, kroppansa likoon laittanut, vastustajan tähtipelaajan näkymättömäksi eliminoinut ja ratkaisevan pelitilanteen kiekonriistollaan käynnistänyt pelimies jäävät helposti huomioitta. Ellei valmentajan/ johtajan pelisilmä riitä todellisen tiimityön arvostamiseen.

Voittajajoukkueessa luukkuvahtikin on ylpeä roolistaan
Sama pätee tiimityöhön työelämässä. Riippuen organisaatiosta, sen kulttuurista, arvoista ja päämääristä, arvostetaan siellä usein joko johtamiseen liittyviä ratkaisuja, myyntionnistumisia tai asiantuntijuutta. Valmistelu ja organisointi harvemmin pääsevät otsikoihin. Valitettavan usein arvostus on eriarvoista: Toisin sanottuna tiettyjä toimenpiteitä sekä henkilöitä arvostetaan näkyvästi ja tiettyjä arvostellaan kuuluvasti.

Kuitenkin vain tiimi voi olla täydellinen. Joku luo onnistumisen edellytyksiä, toinen klousaa kauppoja, kolmas valmistelee onnistumista ja joku hoitaa homman kotiin huippusuorituksellaan. Tai itse asiassa menestyäkseen tarvitaan huippusuoritusta kaikilla kentän osa-alueilla!
Peli ei lopu vihellykseen

Peli ei lopu yhteen osumaan eikä erään, vaan jatkuu saumattomana tiimityönä myös varsinaisen pelitilanteen ulkopuolellakin. Jokainen joukkueen jäsen rakentaa tai nakertaa tiimin arvostusta, imagoa ja tunnettuutta jokaisessa kohtaamisessaan niin työajan puitteissa kuin vapaa-ajallaan. Ja noista kohtaamisista on aistittavissa joko ylpeys, arvostus ja kiitollisuus tai yhdentekevyys omaa työtä sekä tiimiä kohtaan.

Onnistuminen on kertaluonteista, menestyminen kestävää!
Johtaminen ja valmentaminen eivät ole helppoja rooleja. On oltava erinomainen strategia, pitkäjänteinen suunnitelma, yhteinen halu sitoutua arkiduuniin, kykyä motivoida ja pitää pelaajat kuumina sekä kunnianhimoa menestymiseen. Taakka on sitä kevyempi mitä useammille hartioille sen voi jakaa.  Onnistua voi toki yksinkin, mutta menestyäkseen on onnistuttava kerta toisensa jälkeen. Ja siihen tarvitaan muutakin kuin roolipelaajien tuittupäisyyttä!

Tiimityöterveisin,
T: Treenarisi Riku

Kuva: Jesse Anttila, Nuoren urheilijan fyysinen harjoittelu -kirja (Seppänen L., Aalto R. Docendo:2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti