sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Terveyden hinta

Aloitan silloin tällöin vetämäni valmennuksen heittämällä pallon yleisölle. Kysymykseni kuuluu: ”millaisen hintalapun pistäisit terveydellesi, jos joku haluaisi ostaa sen Sinulta pois?”. 

Jatkan täsmentämällä kaupan jälkeistä olotilaa: ”Sinulla olisi yleisimmät kansansairaudet, tuki- ja liikuntaelinvaivat sekä sellainen kunto, että valotolppien välinen kävelymatka saisi Sinut huohottamaan ja hengästymään”. Ihmiset usein vakavoituvat ja laskevat mielessään kaupan kannattavuutta. Nollia kertyy pitkä liuta numerosarjan perään.

Kuntopuntari kertoo onnistumisen edellytyksistä

Pyydän myös osallistujia usein punnitsemaan terveyteensä panostamisen aiheuttamia menetyksiä ja saamisia. Se onnistuu konkreettisesti kun pyytää heitä listaamaan miinuspuolelle terveyspanostusten aikaansaamat menetykset ja plussapuolelle hyödyt, jotka ovat seurauksena terveellisemmästä elämäntavasta; siis ruokavaliosta, liikunnasta ja arjessa aktivoitumisesta. Kun yhteinen tai jokaisen oma listaus on valmis, lataan totuuden vasten kuulijoiden kasvoja. Se kuuluu näin: ”Jos miinuspuoli on saamisia painavampi, älä tee mitään muutoksia! Et tule onnistumaan, sillä et pidä panostusta tärkeänä. Se ei siis ole arvoissasi kärkisijoilla. Tee terveyspuntaritesti uudelleen muutaman viikon tai kuukauden päästä ja toista se säännöllisesti, jos tilanne on edelleen negatiivispainotteinen”.

Muutosprosessi jäihin tai tulille

”Jos taas saamapuoli vastaavasti painaa menetyksiä enemmän, on henkilöllä kaikki avaimet onnistumiseen: Tarve on tiedostettu, motivaatio on olemassa ja muutosprosessi on nytkähtänyt käyntiin”, kannustan kuulijoita. Usein motivaation kipinä herääkin ulkoisen sytykkeen johdosta; lääkäri maalailee uhkakuvia, vaimo tai mies nalkuttaa sohvalle pesiytymisestä , kuntotestitulos herättää ruususenunesta tai valmentaja pelottelee sekä perustelee turvallisessa ympäristössä.

Kipinästä roihuksi

Ulkoinen motivaatio riittää usein saamaan ihmisen liikkeelle. Se siis riittää hetken aikaa, mutta on valitettavasti kuluvaa polttoainetta. Jos alku on liian rankka, sitova ja vastemielinen, palaa motivaatio loppuun ennen sopivan matkavauhdin löytymistä. Jos taas alku on palkitseva, onnistumisia syntyy ja ulkoistakin kannustusta on saatavilla, voi ulkoinen motivaatio muuttua sisäiseksi paloksi. Vauhtipyörä on saatu liikenteeseen, eikä sitä enää hevillä pysäytetä.

Itsestään selvyyksiä ei ole olemassakaan

Pohdin tänä aamupäivänä terveyden merkitystä itselleni ja sen hintaa omassa arvoasteikossani. Poikani on käynyt läpi todellisen taistelun oman terveytensä kanssa ja harmittoman tuntuisesta solisluumurtumasta äityi rankka leikkauskierre, joka edelleen vaatii pieneltä taistelijaltamme paljon paranemisponnisteluja. Vaikka arjessa, kaiken ollessa kunnossa, terveys tuntuu lähes itsestään selvyydeltä, ei se sitä valitettavasti ole. Ja toisaalta myös onneksi. Vasta vastoinkäymiset ja terveyden (toivottavasti hetkellinen) menettäminen muistuttavat terveyden todellisen arvon. Omassa arvoasteikossani se on selkeä ykkönen niin omalla, yritykseni kuin läheistenikin kohdalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti