maanantai 18. marraskuuta 2013

Näin eroon pömppövatsasta

Vatsan pömpöttäminen on monelle tuttu ja hieman kiusallinen ongelma. Siihen on käytännössä kolme erillistä syytä: Liiallinen lämpöeristekerroksen määrä, vatsan turvotus ja keskivartalon tukilihasten heikkoudesta johtuva pömpötys - tai kaikki edelliset yhdessä. 

1.   Liiallinen ihonalaisrasvakudoksen määrä 

Yleisin syys pömppävatsaan on luonnollisesti liiallinen elintasorasvan kertyminen vatsanahan alle. Vaikka lämmäneristekerroksen määrä olisi vähäinenkin, ei se kuitenkaan takaa erottuvaa sixpackia. Lihasmassan puute ja jännejuovien symmentisyys sekä erottuvuus vaikuttavat voimakkaasti vatsapalikoiden näyttävyyteen. 

Lihasmassan kasvattaminen onkin ratkaisu, kunhan rasvakerroksen määrä ei ratkaisevasti kasva lihaksia hankittaessa. Lihasmassan lisääntymisen seurauksena vatsapalikoista tulee erottuvammat ja olemassa olevan rasvan määrä jakaantuu myös suuremmalle pinta-alalle.
 

2.   Vatsan turvotus 

Vatsan turvotus voi johtua useammastakin ravitsemuksellisesta syystä.. Pömppövatsan selättämiseen sekä timmimmän vatsan hankintaan voidaan suositella seuraavia ravitsemuksellisia toimenpiteitä, joista hyötyvät kyllä kaikki muutkin:
  • Vähennä höttöhiilareiden kuten sokerin määrää ruokavaliossasi
  • Lisää ruokavalioosi runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
  • Lisää maltillisesti myös hyvälaatuisen proteiinin määrää ruokavaliossasi
  • Suosi viljatuotteista tummia, runsaskuituisia ja rouheisia vaihtoehtoja
  • Vältä alkoholi- ja sokeripitoisia juomia
  • Pyri vähentämään stressin aiheuttajia ja nuku sekä lepää riittävästi
  • Suosi vähärasvaisia liha- ja maitotuotteita sekä vältä tietoisesti piilorasvoja

 3.   Heikoista tukilihaksista johtuva ryhtiongelma 

Muista, että pinnallisen panssarin lisäksi myös syvien vatsalihasten kunto vaikuttaa voimakkaasti vatsan litteyteen, ryhtiin, edustavuuteen ja hyvinvointiin. 

Ohjeet poikittasen vatsalihaksen harjoittamiseen sait seikkaperäisesti jo aiemmin, joten ei muuta kun etsiskelemään sekä treenaamaan niitä lempeän systemaattisesti.


Lähde: Postaus sisältää otteita kirjasta VATSA (Fitra: Ilmestyy 11–12/2013). Lue lisää ja tilaa omasi ennakkoon klikkaamalla tästä.
Kuvat: Fitra Oy:n arkisto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti