tiistai 14. lokakuuta 2014

Pakkausseloste: Liikuntalääkkeen annosteluohje

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen liikuntalääkkeen nauttimista, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa nauttia myös ilman lääkärin määräystä.  Noudata kuitenkin tarkasti tämän pakkausselosteen ohjeita, mikäli et ole liikkunut säännöllisesti tai kuntoilu on jäänyt vähemmälle viime vuosina.
  • Säilytä tämä pakkausseloste, sillä saatat tarvita sitä uudelleen.
  • Jos havaitset haittavaikutuksia, niin kerro niistä lääkärille tai sinua ohjeistaneelle ammattihenkilölle.
  • Jos sivuvaikutukset ovat positiivisia, niin iloitse niistä muiden hyötyjen ohella.  Tämä koskee myös sellaisia hyötyjä, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa.
  • Käänny lääkärin puoleen, jos olosi ei parane 2 viikon säännöllisen käytön jälkeen tai se huononee.

Mitä liikuntalääke on ja miten sitä käytetään?

Liikuntalääkkeeksi voidaan laskea kaikki passiivisuudesta poikkeavat teot sohvan välttämisestä tavoitehakuiseen kuntoliikuntaan sekä urheiluun. Riittää, että nouset ylös tuolista ja lähdet liikkeelle. Liikuntalääkkeeksi soveltuvat hyvin jo arkiset hyötyliikuntaponnistukset, mutta sitäkin paremman vasteen saat toiminta- ja suorituskykyä kohentavalla kuntoliikunnalla. Aerobisella harjoittelulla parannetaan sydämen sekä verenkiertoelimistön, ja lihaskuntoharjoittelulla tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia sekä kapasiteettia. Arkiliikuntalääkettä kannattaa käyttää pieninä annoksina päivittäin ja kuntoliikuntalääkettä sen vaikutuksia täydentämään vähintään 3 kertaa viikossa.

Mitä Sinun on tiedettävä ennen kun käytät liikuntalääkettä?

Jos olet allergisoitunut liikuntatunneille koulussa tai hiihdolle asepalveluksen aikana, niin ei huolta, voit silti oppia nauttimaan liikunnasta. Noudata tässä tapauksessa annosteluohjetta tarkasti. Älä ylitä kerta- tai viikkoannostusta edes innostuspäissäsi.

Varoitukset ja varotoimet

Liikuntalääke voi aiheuttaa pieninäkin annoksina nautittuna riippuvuutta sekä hetkellistä euforian tunnetta. Se ei kuitenkaan ole vaarallista, mikäli noudatat annosteluohjetta ja lisäät lääkkeen määrää vähitellen. Lääkkeen vaikutus ei laimene, vaan itse asiassa tehostuu ajan myötä. Siksi saat suuremmalla annoskoolla myös paremman vasteen terveyteesi ja hyvinvointiisi.

Liikuntalääke terveellisen ruoan ja juoman kanssa

Älä käytä liikuntalääkettä heti raskaan aterian jälkeen. Voit kuitenkin ottaa pienen annoksen arkiliikuntalääkettä lähes välittömästi ruokailtuasi. Tehokkaamman kuntoliikuntalääkeannostuksen ja ruokailun välissä on hyvä pitää noin 2-3 tunnin tauko. Alkoholi ja liikuntalääke eivät sovi yhteen. Terveellinen ruoka ja juoma sen sijaan tehostavat liikuntalääkkeen vaikutuksia.

Lapset ja ikääntyvät sekä liikuntalääke

Lapset ja ikääntyneetkin voivat käyttää samaa liikuntalääkettä aikuisväestön kanssa. Lasten kohdalla leikki, ja ikääntyneiden osalta aktiivinen arki täyttävät parhaiten sopivan annostelun määritelmän.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Liikuntalääkettä voidaan käyttää mainiosti myös autoilun sekä erilaisten koneiden käytön yhteydessä. Samanaikaista autoilua, koneiden käyttöä sekä liikuntaa tulee kuitenkin välttää. Liikuntalääkkeen ottaminen voidaan kuitenkin ajoittaa tuloksekkaasti taukoihin, joita on hyvä vähintään 1-1,5 tunnin välein. Optimaalisinta olisi kuitenkin nousta 30 min välein ainakin seisomaan tai hieman jaloittelemaan itseään lääkitäkseen.

Miten liikuntalääkettä käytetään?

Käytä liikuntalääkettä juuri siten, kun tässä pakkausselosteessa neuvotaan. Liikuntalääkkeet voidaan ottaa kokonaisina tai osissa, jolloin puhutaan ns. pätkäliikunnasta. Liikuntalääkettä voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Paras vaikutus saadaan kun lääkettä nautitaan päivittäin tai lähes päivittäin 30-60 min annoksina tai 10-20 minuutin osiin (2-3 osaa) jaettuina. Liiallista annostusta tulee varsinkin aluksi välttää komplikaatioiden ja rasitusoireiden ehkäisemiseksi.

Jos otat liikuntalääkettä enemmän kuin pitäisi

Yliannostustapauksissa saatat menettää kiinnostuksesi tai pahimmassa tapauksessa saada etenemistä hidastavan rasitusvamman. Tällaisissa tapauksissa on syytä kääntyä lääkärin tai muun ammattihenkilön puoleen.

Mahdolliset sivuvaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, liikuntalääkekin voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Niitä ilmenee ennemmin tai myöhemmin lähes jokaisella. Yleiset sivuvaikutukset, joita ilmenee lähes yhdeksällä käyttäjällä 10stä, ovat parempi vireys, energisyys, vatsan vilkkaampi toiminta, paremmat yöunet, aktiivisempi sukupuolielämä, parempi koettu hyvinvointi ja itsetunto. Melkein yhtä yleisiä sivuvaikutuksia ovat vähäisempi hengästyminen ja väsyminen, kolotusten sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen esiintyvyyden väheneminen, ruokahalun lisääntyminen ja verenpaineen, kolesterolin sekä veren sokeritasapainon normalisoituminen.

Jos Sinulla ilmenee joitakin seuraavista rakenteellisista sivuvaikutuksista, jatka lääkkeen käyttöä hymyssä suin: Painon putoaminen, kiinteytyminen, lihasmassan kasvu, luuston vahvistuminen ja ryhdin sekä lihastasapainon parantuminen.  Myös seuraavat toiminnalliset muutokset ovat yleisiä: Kestävyyden, lihaskunnon, liikkuvuuden, tasapainon ja koordinaation parantuminen sekä vilkkaampi energiankulutus. Lääkkeen pitkäaikaisvaikutuksina on todettu yleisesti myös seuraavia psyykkisiä vaikutuksia: Terveempi itsetunto, myönteisempi minäkuva, matalampi stressitaso, masennusoireiden ja ahdistuneisuuden kaikkoaminen sekä helpompi tunteiden ilmaiseminen ja matalampi riski sairastua masennukseen tai dementiaan. Eikä näiltä oppimiseen liittyviltäkään vaikutuksilta usein voida välttyä: Keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden parantuminen, parempi muisti ja hahmottamiskyky, tarkemmat aistitoiminnot sekä kehittyneempi kyky yhdistellä eri aistikanavista välittyvää informaatiota.

Liikuntalääkkeiden säilyttäminen

Liikuntalääkettä ei kannata säilyttää piilossa tai ulottumattomissa, vaan se kannattaa pistää niin lasten kuin kotieläintenkin ulottuville. Se säilyy niin huoneenlämmössä kuin suorassa auringonpaisteessakin. Sen voi jättää sateeseen eikä se mene miksikään pakkasessakaan. Yli 30 asteen helteessä tai pakkasessa kannattaa kuitenkin harkita lääkkeen nauttimista ilmastoiduissa 
sisätiloissa.

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Pakkauksen sisältö voi vaihdella henkilön mieltymyksistä riippuen rauhallisesta luontoliikunnasta, aggressiiviseen kamppailuliikuntaan tai puuhakkaisista arkiaskareista aistilliseen tanssitunnelmaan. Liikuntalääkkeen voi ottaa yksin, pareittain tai jopa isolla porukalla.

Mitä liikuntalääke sisältää

Liikuntalääke sisältää raitista ulkoilmaa, tihenevää sydämen sykettä, pullistelevia lihaksia, mukavia mailapelejä, hikoilua ja hengästymistä, onnistumisen iloa, vetreämpää oloa sekä parempaa elämää – pidempään!

Myyntiluvan haltija

Näihin talkoisiin tarvitaan jokaista. Ota vastuu itsestäsi ja läheisistäsi. Innosta, kannusta, tsemppaa ja opeta. Jokainen askel on eteenpäin – otti sen kuka meistä tahansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti