tiistai 14. kesäkuuta 2011

Motivoitunut henkilökunta – työnantajan kallein aarre!

Kahvakuulamiehemme Tuomo Kilpeläinen kotiutui toimistollemme viikonlopun koulutuskeikan jälkeen. Yleensä mies on sitä energisempi ja latautuneempi mitä enemmän hän on päässyt ohjaajia kouluttamaan. Nyt mies näytti uupuneelta. Jopa hieman ilottomalta. Eikä se todellakaan ole tyypillistä Tuomoa!

Fyysinen kuormitus ei Kahvakuulamiestä uuvuta!

Maanantain aikana alakulon syy selvisi: Mies oli ollut taas tositoimissa rakastamansa koulutustyön kimpussa. Ajokilometrejä oli kertynyt kasaan toistatuhatta. Myös fyysisesti raskas 8–tuntinen koulutusrupeama vaatii sekin veronsa. Ne eivät Kahvakuulamiestä yleensä juuri hetkauta. Mies on fysiikaltaan silkkaa terästä. Panssarimaisen pinnan alla on kuitenkin arkakin paikka...

Ennennäkemätöntä asennetta!

Itse koulutus oli alkanut lupaavasti. Paikalla oli hyvänkokoinen ryhmä ja sääkin suosi. Tuomo starttasi koulutuksen tapansa mukaisesti ja pian siirryttiin toiminnan eli kahvakuulailun pariin. Pian tapahtui jotain ennennäkemätöntä: Osa porukasta päätti viettää aikansa hengaillen, aurinkoa ottaen ja ilmeisesti palkallisesta vapaapäivästä nauttien. Heitä ei kahvakuulailun ilosanoma tuntunut nappaavan. Työnteon nurmikolla notkuminen kuitenkin voitti. Sen voi kai päätellä siitä, että koulutuspaikalle oli ylipäätään saavuttu?

Aikuisten kanssa on helppo toimia?

Kahvakuulamies oli odottamattoman tilanteen edessä lähes aseeton. Osa ryhmästä tsemppasi ja osallistui koulutusantiin täysin siemauksin. Osa ryhmästä, vieläpä saman nimeltä mainitsemattoman kuntokeskuksen henkilökunta, taas päätti palvoa aurinkoa ja hengailla palkallisesti koko rahan edestä. Ja tuota rahaa oli työnantaja panostanut henkilöstönsä kouluttamiseen 175 €/ osallistuja!

Kahvakuulamies koki tilanteen kiusallisena. Eihän aikuisia ihmisiä voi pakottaa, käskeä tai komentaa. Omasta halusta ja motivaatiosta kai koulutuksiin osallistutaan? Tilanne oli varsin outo: Yleensä koulutuksiimme osallistujat ovat intoa piukassa eikä motivointia juuri tarvita. Eikä rötväily sekä asennevammaisuus kouluttajaakaan inspiroi saati muuta ryhmää motivoi.

Rahalla saa ja mopolla pääsee... vaan ei läpi koulutuksestamme!

Kahvakuulamies kertoi minulle huolensa. Päätimme lähestyä kyseisen kuntokeskuksen toimitusjohtajaa sähköpostilla, jossa kerroimme tapahtuneesta. Kerroimme ohjaajien käytöksen häirinneen kouluttajaamme sekä muun ryhmän opiskelua. Kerroimme myös koulutustemme läpäisyn edellyttävän aktiivista osallistumista, motivaatiota ja ohjaajana toimimisen edellytysten täyttymistä. Kyseinen ryhmä ei näitä kriteereitä täyttänyt. Eikä myöskään todistuksia ansainnut. Nurinkurisinta tapahtuneessa oli kurssipalautteiden erinomaisuus. Auringonpalvojienkin mielestä koulutus, kouluttaja, järjestelyt ja materiaalit ansaitsivat kiitettävän arvosananJ.

Vain tiimi voi olla täydellinen!

Pidimme iltapäivällä yksikköpalaveria. Katselin porukkamme puuhakkuutta, energisyyttä ja asennetta ennen palaverin alkua. Iloinen, touhukas sekä sitoutunut tekemisen meininki nostatti hymyn kasvoilleni. Kertasin mielessäni yrityksemme arvoja ja palvelulupausta asiakkaillemme: Innostavuus ja kannustavuus, mukava, rento ja leppoisa, ammattimainen ja tinkimättömän laadukas, asiantuntijuus ja edelläkävijyys, luottamus ja luottamuksellisuus, esimerkillisyys, ihmisten arvostus ja ymmärrys, nöyryys, ahkeruus ja omatoimisuus sekä tiimihenki = vain tiimi voi ollä täydellinen! Olen onnekas saadessani työskennellä kyseiset kriteerit kiitettävästi täyttävän tiimin kanssa! Se ei kuitenkaan ole itsestään selvyys. Siitä saimme hyvän muistutuksen kyseisessä Kahvakuulaohjaajakoulutuksessamme.

3 kommenttia:

 1. ASIAA! Itse samalla kurssilla intoa hihkuen ihmettelin eräiden käytöstä kanssakuulailijalle. Kuulin, että osa on jo käynyt niin paljon koulutuksia, että osaa jo nämä hommat... Jos joku jo muka niin kovin oppinut oli, niin miksi kummassa edes osallistua koulutukseen?! Hyvä, että laitoitte palautetta eteenpäin. Kiitokset vielä Tuomolle erinomaisesta koulutuksesta! Antamaani palautteseen haluaisin vielä korjata kurssimateriaalin arvostelun täydeksi vitoseksi, ehdin tutustua materiaaliin vasta viikonloppuna, ja totesin sen loistavaksi käsikirjaksi!
  Jatkokurssia odotellen, Iina

  VastaaPoista
 2. Tervehdys Iina! Kiitos palautteestasi. Mukavaa, että koulutuksesta jäi päällimmäiseksi positiivinen fiilis! Se on meille tärkeintä:)

  VastaaPoista
 3. Hei Kahvakuula mies, Riku ja koko teidän jengi!

  Hienoa, että laitoitte asian eteenpäin ja näin ollen otitte 100% vastuun...vain vastuunottamisella julkilausumalla saadaan asioita tapahtuvaksi!

  Tuomolle iso kiitos päivästä ja kurssimatskusta. Sieltä kirjan takasiuvilta palautteessa kaipaamani treenirungot löytyivät. Opit ovat jo toteutuksessa.

  Aurinkoa, energiaa ja iloa!
  Toivottelee HooMoilanen

  VastaaPoista