keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kenelle kuuluu vastuu työhyvinvoinnista?

Työhyvinvointiin ymmärretään jo satsata, mutta panostukset ovat edelleen liian vähäisiä. Tuore tutkimus (tutkimusyhtiö Excenta Oy) kertoo, että panostus on tänä vuonna 861 € per työntekijä, josta kertyy yhteensä n. 2,1 miljardin euron hyvinvointisijoituspotti. Kun tiedettään, että vastaavasti ennenaikainen eläköityminen rasittaa suomalaisyritysten ja valtion taloutta 24 miljardin euron verran, voidaan todeta panostuksen olevan edelleen riittämätön. Hyvään suuntaan ollaan kuitenkin menossa!

Työurien pidentämispaineet edellyttävät työntekijöiden hyvinvointiin satsaamista. Pitäisi päästä ainakin tilanteeseen, jossa sairauspoissaolot ja ennenaikaiset eläköitymiset eivät haittaisi yritysten toimintaa ja tuottavuutta. Yksilön kohdalla sairauspoissaolot ovat korkealla tasolla, kun ne kuormittavat yritystä tuhansilla euroilla vuodessa. Onkin arvioitu, että työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen kustannukset olisivat pyöreästi noin kymmenesosa suomalaisten vuosipalkkasummasta ja suomessa olisi reilut 200 tuhatta työkyvyttömyyseläkeläistä.

Kuuluuko vastuu valtiolle, työnantajalle, vakuutusyhtiölle vai yksilölle? Kuka panostaa ja kuka korjaa hyödyn?

Itse näen ainoaksi vaihtoehdoksi yhteistyön, jossa kukin laittaa kortensa kekoon säästöjen, tuottavuuden sekä hyvinvoinnin edistämiseksi. Lainsäädäntöä tulisi tarkistaa ja verotusta keventää hyvinvointia edistäväksi. Työnantajan tulisi tukea, kannustaa sekä tarjota edellytyksiä työssä viihtymiseen sekä hyvinvoinnin parantamiseen. Onhan sillä taloudelliset intressit säästöjen sekä henkilöstötuottavuuden parantumisen valossa.

Työhyvinvoinnin edistämiseen tulisikin suhtautua yrityksissä vakavasti, mutta hyväntuulisesti. Tärkeää olisi nostaa asia johtoryhmätason käsiteltäväksi ja mieltää se strategiseksi kilpailueduksi. Hyvinvointisuunnitelman tulisi olla pitkäjänteinen, suunnitelmallinen, nousujohteinen, monipuolinen ja tsemppaava. Niin innostava, että se saisi henkilöstönkin osallistumaan talkoisiin, sillä ilman työntekijöiden motivaatiota, sitoutumista, omatoimisuutta ja sinnikkyyttä ovat muiden osapuolten ponnistelut turhia. Se vaan on raaka fakta!

Lähde: YLE Uutiset, Excenta Oy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti