maanantai 13. helmikuuta 2012

Muutama fakta venyttelystä!

Venyttely on tekniikkalaji! Se edellyttää tunnustelua, kallistelua ja hyvää kehonhallintaa, jotta saat venytykset osumaan oikeaan paikkaan. Voimalla runttaaminen saa lihakset jännittymään, jolloin edellytykset tehokkaalle ja miellyttävälle venytykselle ovat menetetyt. Venyttelemään oppii vain venyttelemällä ja venyttely alkaa lihasten antaessa periksi tuntua varsin miellyttävältä. Miellä siis venyttely huoltokeinoksi, jolla voit palkita itsesi aina hyvää ja rentoa oloa kaivatessasi!

Hyödynnä painovoimaa treenikaverinasi

Painovoima vaikuttaa aina henkilön asennosta riippumatta kappaleeseen ylhäältä alaspäin. Tämä on tärkeä tieto niin lihaksia vahvistettaessa kuin venytettäessäkin. Lihaksia treenattaessa liikkeet tulee tehdä vapailla painoilla painovoimaa vastaan, jotta saadaan mahdollisimman paljon tehoa vastustamaan liikettä. Venyttelyssä asiat ovat toisin. Painovoima tulisikin mieltää treenikaveriksi, joka painaa raajaa tai vartaloa venytystä tehostaen. Raajaa nostettaessa painovoima pakottaa lihakset jännittymään, eikä venytys voi olla rento ja tehokas. Vastaavasti eteen nojattaessa tai kallistettaessa vartalon tai raajan paino lisää venytyksen tehovaikutusta. Muista tämä sääntö venytellessäsi, niin venyttely tuottaa hyviä tuloksia ja miellyttäviä tuntemuksia.

Hyödynnä tukipisteitä venyttäessäsi

Lihas venyy kun sen lähtö- ja kiinnityskohdat viedään mahdollisimman etäälle toisistaan. Ideaalisinta olisi lukita toinen pää paikoilleen ja antaa painovoiman huolehtia toisen pään painumisesta poispäin tukipisteestä. Tämä tilanne saavutetaan esimerkiksi roikkumalla rekkitangosta, jolloin yläselän ja hartiaseudun sekä keskivartalon lihakset venyvät tehokkaasti. Vastaavasti käden asettaminen koukussa ovenkarmia vasten ja nojaaminen ylävartalosta eteenpäin venyttää tehokkaasti rintalihaksia. Edellisellä esimerkillä on myös positiivinen vaikutus yläraajojen niveliin, sillä liikkeen kannalta ”turha” kyynärnivel voidaan tukea oven karmin taakse, jolloin siihen ei kohdistu turhaa rasitusta. Samalla venytys kohdistuu suoralla kädellä venytystä tehokkaammin rintalihaksiin käsivarren lihasten viemättä venytysvaikutusta rinnalta. Onkin hyvä muistaa välttää venyttelyssä pitkiä vipuvarsia ja pelaamaan turhat nivelet pois pelistä aina kun se on mahdollista!

Hengitä vapautuneesti

Hengityksellä on lihaksia rentouttava ja venytystä tehostava ja rytmittävä vaikutus. Sisään hengitettäessä happea virtaa keuhkoihisi lihastyön energiantuotantoa varten ja ulos hengitettäessä hiilidioksidia poistuu elimistöstä. Useissa liikkeissä sisään hengityksellä on vartaloa ojentava kun taas uloshengityksellä on vartaloa koukistava vaikutus. Hengitysrytmiä hyödyntämällä voidaankin tehostaa venyttelyn vaikutuksia. Hyvänä yleissääntönä toimii neuvo tehostaa venytystä jokaisella uloshengityksellä. Joissain liikkeissä on luonnollista tehostaa venytystä sisään hengityksen tai jopa molempien hengitysvaiheiden aikana. Tärkeintä on kuitenkin hengittää vapautuneesti ja rytmittää venytys hengityksen mukaan.

2 kommenttia:

  1. Jos haetaan liikkuvuutta onko optimaalisin keino tähän supistaa lihasta ja sen jälkeen venyttää

    VastaaPoista
  2. Morjens! Jännitys - rentous -venytys on hyvä keino liikkuvuuden parantamiseen ja ennen kaikkea harjoittelun monipuolistamiseen. Etenkin liikkuvuusharjoittelussa tahtoo helposti käydä niin, että jämähdetään vanhaan, tuttuun kaavaan, josta ei juuri poiketa. Kuten kaikessa fyysisessä harjoittelussa juuri ärsykkeen vaihtelu on tekijä, joka johtaa kehittymiseen. Siksi vaihtelua kannattaa hakea venytysliikkeiden sekä niiden keston ja tehokkuuden muuntelun lisäksi myös venytystekniikoiden vaihtelemisesta. Staattisen venyttelyn lisäksi juuri JRV -menetelmä, passiiviset venytykset, dynaamiset joustovenytykset sekä toiminnalliset liikkuvuusharjoitteet tuovat taattua mielenkiintoa ja kehitystä tuttuun venyttelyrutiiniin. Joustavin terveisin,

    VastaaPoista