maanantai 20. elokuuta 2012

Personal training – pelkkää yksilövalmennustako?

Startatessani aikoinaan Personal trainerina työskentelyn, olin hyvin jyrkkä siitä periaatteesta, että Personal training on henkilökohtaista kuntovalmennusta. Ja nimenomaan henkilökohtaista! Ja vain ja ainoastaan kuntovalmennusta. Sittemmin särmät ja jyrkkyys ovat hioutuneet, enkä oikeastaan ole enää niinkään varma kummastakaan periaatteestani…

Kuntovalmennus ei kolahda
Kuntovalmennus sana kuulosti aluksi hyvältä. Sitähän treenarin työ on - Pistää asiakkaat kuntoon ja sillä siisti. Itse duuni on kuitenkin kaikkea muuta kuin pelkkää fysiikkatreeniä. Siihen kuuluu paljon vuorovaikutusta ja mentaalista valmennusta; keskustelua, kannustusta, itseluottamuksen vahvistamista, vaikeina aikoina tukemista, pientä piiskaamista ja polulle palauttamista sekä aitoa välittämistä muustakin kuin kehosta ja sen kehityksestä. Valmennukseen liittyy elämäntapaohjausta terveys- ja ravitsemuskonsultaation, vuorokausirytmivinkkausten, ajankäytön hallintaneuvonnan sekä muiden rajoitteiden sekä resurssien huomioimisen lisäksi. Vai että kuntovalmennusta? Kyllä parempi termi olisi hyvinvointivalmennus tai elämäntapakonsultaatio…

Halua olisi vaan ei edellytyksiä
Henkilökohtaisuus on tietenkin paras vaihtoehto Personal trainingin toteuttamiseksi. Mutta mitäpä jos asiakkaalla ei ole varaa, mutta halua senkin edestä? Tai entäpä jos Sinulla ei olekaan aikaa ja mahdollisuuksia kaikkien avun tarvitsijoiden jelppaamiseen? Eikä itse asiassa varmasti ole, sillä kansanterveys on sellaisessa syöksykierteessä, etteivät koulutetut treenarit ja muut liikunnan ammattilaiset riitä vielä edes jarruttamaan kunnon ja terveyden mahalaskua.

Joustavuus lisääntyy ikääntyessä
Olen joutunut joustamaan periaatteissani. Ja itse asiassa olen iloinen siitä, että ymmärsin jossain vaiheessa taipua yksilöllisyyden kahleista. Jossain vaiheessa hoksasin, että kaikki keinot joilla voidaan madaltaa liikkeelle lähtemisen kynnystä ja Personal trainerin hankkimista, ovat sallittuja keinoja. Ryhmämuotoinen valmennus eli Group training itse asiassa laskee kustannuksia, mutta parantaa samanaikaisesti myös Personal trainerin ansaintamahdollisuuksia. Eikä asiakas jää pelkästään treenarin kannustuksen sekä tuen varaan vaan tsemppaamassa ovat nyt myös muut valmennusryhmän jäsenet. Kun ryhmän pitää riittävän pienenä, niin jokaiselle asiakkaalle jää varmasti riittävästi aikaa sekä huomiota yksilöllisyyden turvaamiseksi.

Lisää fyrkkaa ja tyytyväisiä asiakkaita
Toivoisinkin näkeväni lähitulevaisuudessa briljantisti tuotteistettuja Group training –tuotteita, niiden ansiosta menestyviä Personal trainereita sekä huippumotivoituneita ja –kuntoisia ryhmävalmennusasiakkaita. Edellytykset ovat erinomaiset. Nyt vaan hihat rullalle ja töihin.

Tiimihenkisin terveisin,
Treenarisi Riku

Kuva: Trainer4You -arkisto, Polar Electro Oy, Tie tuloksiin -kirja (WSOYpro/ Docendo, 2009).

8 kommenttia:

 1. Sattuipa taas sopvasti - olen nimittäin juuri hinnoittelemassa tämmöistä group training -muotoa. Mietin hintaa. Olen ajatellut, että ottaisin n. 27-30e/h (60min.) - ryhmässä siis n. 20-25 henkeä. Onko se sinusta ok keskikokoisen kaupungin taksaksi? Muistelen niitä hintoja joita jossain vaiheessa laitoit. Mietin onko tuo liikaa.

  VastaaPoista
 2. Morjens! Hyvä, että ajoitus taas natsasi. Mielestäni taksa kuulostaa varsin kohtuulliselta, mutta ryhmäkoko on jo liian suuri kerralla valmennettavaksi. Näkisin itse, että ryhmäkoon tulisi olla pienryhmissä 3-8 henkilön välillä ja hinnoittelun tulisi tällöin asettua noin 25-40 euron välimaastoon per valmennustapaaminen. Sehän tietäisi noin 120-200 (-320 €) euron laskutusta jokaista valmennustapaamista kohden, joka kuulostaa mielestäni jo ihan hyvältä. Toki kulisseissa tehdään valtaosa duunista, mutta näin lyhyellä matikalla summailtuna:)

  VastaaPoista
 3. Siis tarkoitatko, että henkeä kohti tuo 25-40 euroa? Minä nimittäin ajattelin koko porukkaa kohti... Tämä on työyhteisöliikuntaa yhdelle yritykselle. Ihan älyttömän vaikea hinnoitella. Ja ehkä tästä vaikeudesta johtuen tulee tunne, että enhän tule hankkimaan tällä ikinä samaa kuin hankkisin toisella koulutksellani...

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, oletko lukenut tästä blogista Rikun postauksen pt-hinnoittelusta? Kannattaisi lukea.

  VastaaPoista
 5. Morjens molemmille! Hinnoittelu on haastava "taito", joten siihen kannattaa hakea vertaistukea kysymällä, surffaamalla toisten palveluntuottajien kotisivuilla sekä harrastamalla suoraviivaista laskentaa tulo- ja menopuolesta. Fiksut hinnat mahdollistavat keskittymisen ja riittävän ajankäytön, joten hyöty lankeaa myös asiakkaalle paremman palvelun muodossa.
  Tässä hieman suuntaa antavia hintoja erilaisten palveluiden hinnoittelun tueksi, olkaa hyvät! Toki treenarin kokemus, maantieteellinen sijainti, asiakassegmentti, itseluottamus ja tietenkin myös palvelun laatu vaikuttaa osaltaan hinnan muodostumiseen.

  - Kuntosaliohjaus ja -ohjelma: 75-150 €
  - Ryhmäliikunnanohjaus yritykselle: 75-120 €
  - Asiantuntijaluento: 175-350 €
  - Personal trainer -valmennustapaaminen: 75-100 €
  - 3 kk/ 10 PT -valmennustapaamista: 650-950 €
  - Group training -valmennustapaaminen: 120-320 €

  Silloin kun laskutat yritystä, niin arvolisävero 23 %/9% (jos kuulut sen piiriin) laskutetaan em. summan päälle. Jos taas maksajana on henkilöasiakas, niin silloin on hyvien tapojen mukaista ilmoittaa hinnat kokonaisuudessaan (sis alv).

  Sitten ei muuta kun laskeskelemaan ja täsmentelemään hinta-laatusuhteet kohdalleen:)

  VastaaPoista
 6. Tunnen tässä justiinsa itseni ihan idiootiksi. :D Mutta hyvä kun tuli kysyttyä. Noita hintoja tuskin ihan pystyy täällä meillä päin edes pyytämään, saati saamaan, mutta ehkä suuruusluokka löytyy nyt vähän edes sinnepäin.

  VastaaPoista
 7. Morjens! Huoli pois ja hiljalleen hyvä tulee. Pikku hiljaa, kokemuksen karttuessa, hinnat löytävät oikean uomansa. On pääasia, että pystyt perustelemaan ja allekirjoittamaan taksasi niin itsellesi kuin asiakkaallesikin. Voi olla, että joudut hetken päästä tarkistamaan hintojasi noidenkin raamien yläpuolelle. Mutta vain, jos koet

  VastaaPoista
 8. Hups! Sepä karkasi käsistä... Siis vain silloin, jos koet itse antavaan asiakkaalle enemmän kuin hinta edellyttäisi. Balanssi löytyy kyllä:)

  VastaaPoista